Behandeling liesbreuk

Spontaan herstel van een liesbreuk is nooit beschreven! Er zijn geen medicijnen of oefeningen om een liesbreuk te “genezen”. Het gebruik van een breukband wordt ontraden. Een breukband heeft meestal weinig effect en levert vaak meer hinder op dan gemak.

De reden om een liesbreuk bij volwassenen te herstellen is het verhelpen van (pijn)klachten en niet ter voorkoming van beklemming van een liesbreuk. De kans op beklemming is klein, 2%. 

Een operatie is de enige manier om een liesbreuk te herstellen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de beste techniek om een liesbreuk te herstellen de techniek is waarbij een mat gebruikt wordt om de buikwand te verstevigen. De techniek zonder mat heeft een veel grotere kans op terugkeer (recidief) van de liesbreuk (40%).

Een liesbreukcorrectie met mat kan uitgevoerd worden via de open of via de kijkoperatie techniek.

Voordelen van de kijkoperatietechniek boven de open techniek;

  • minder postoperatieve pijn, sneller herstel
  • minder kans op chronische pijn

Open techniek; Lichtenstein procedure

Anesthesie techniek: ruggeprik (spinaal) of algehele narcose
Duur operatie: 45-60 minuten
Uitvoerbaar in dagbehandeling: ja

Kijkoperatie techniek; TEP of TAP procedure

Anesthesie techniek: algehele narcose
Duur operatie: 30-45 minuten
Uitvoerbaar in dagbehandeling: ja

Kan iedere patiënt geopereerd worden via de kijkoperatie techniek? Nee.
Niet als patiënt eerder geopereerd is onder in de buik (bijvoorbeeld prostaat operatie of keizersnede) of als de liesbreuk niet terug te duwen is voor de operatie (niet reponibele liesbreuk).

Herstel na operatie

Het is verstandig om de wond(jes) 24 uur droog te houden. Na 24 uur mag er (kort) gedoucht worden. Zwemmen en saunabezoek wordt ontraden voor vier weken.

“Wat kan dat mag”, er geldt geen verbod op tillen, sporten, werk en andere activiteiten als dat geen pijn geeft. In praktijk zijn de meeste patiënten één tot twee weken beperkt in hun activiteiten. 

Complicaties

Bij de liesbreukoperatie is er, net als bij elke operatie, een kleine kans op complicaties;

  • infectie <5%
  • bloeding <5%
  • terugkeer van liesbreuk (recidief) 5%
  • chronische pijnklachten (langer dan 3 maanden) 10-15%, waarbij uiteindelijk 1-3% klachten blijft houden ondanks behandeling