Grynfeltt-Lesshaft hernia

De Grynfeltt-Lesshaft hernia is een relatief zeldzaam type buikwandbreuk die voorkomt in de lumbale driehoek, ook wel de superior lumbale driehoek genoemd. Dit herniatype is vernoemd naar twee Franse chirurgen, André Grynfeltt en Jean Lesshaft, die het in het begin van de 20e eeuw voor het eerst beschreven.

De Grynfeltt-Lesshaft hernia komt voor in de lumbale driehoek, een anatomische regio in de onderrug. Deze driehoek wordt begrensd door de volgende structuren: de 12e rib aan de bovenkant, de uitwendige schuine spier aan de zijkant en de latissimus dorsi-spier aan de binnenkant.

Patiënten met een Grynfeltt-Lesshaft hernia kunnen verschillende symptomen ervaren, waaronder een voelbare massa, zwelling,  in de lumbale regio, pijn/ongemak ter plaatse van de zwelling.

De diagnose wordt gesteld door middel van lichamelijk onderzoek, dat mogelijk een voelbare bult of massa in de lumbale driehoek onthult. Beeldvormende onderzoeken zoals echografie, CT-scan of MRI kunnen worden gebruikt om de diagnose te bevestigen en de omvang van de hernia te beoordelen.

Chirurgische herstel, bij klachten,  is de primaire behandeling voor Grynfeltt-Lesshaft hernia’s. De specifieke chirurgische aanpak kan afhangen van de grootte en locatie van de hernia, evenals de algehele gezondheid van de patiënt. Meestal wordt de breuk gesloten met een mat.