Rectus diastase

Rectus diastase is een aandoening waarbij de rechte buikspieren (rectus abdominis) van een persoon uit elkaar wijken, waardoor een brede opening ontstaat tussen de buikspieren. Bij een rectus diastase is er geen sprake van een defect in de buikwand en is er derhalve geen sprake van een breuk.

Rectus diastase kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen, maar het is vooral gebruikelijk bij vrouwen tijdens of na de zwangerschap en bij mannen (met overgewicht) op oudere leeftijd.

De rechte buikspieren, die zich aan weerszijden van de buik bevinden, zijn met elkaar verbonden door een sterk, elastisch weefsel dat de linea alba wordt genoemd. Wanneer de druk in de buikholte toeneemt, zoals tijdens de zwangerschap of door overmatige intra-abdominale druk, kan de linea alba uitrekken en verzwakken. Dit kan leiden tot het uit elkaar wijken van de rechte buikspieren, wat resulteert in rectus diastase.

De belangrijkste symptomen van rectus diastase zijn onder andere:

Een zichtbare bolling of uitstulping in het midden van de buik: Dit wordt vaak opgemerkt wanneer de persoon zich inspant, zoals bij het opstaan uit bed of hoesten.

Lage rugpijn: De verzwakte buikspieren kunnen leiden tot een verminderde ondersteuning van de wervelkolom, wat lage rugpijn kan veroorzaken.

Hoewel rectus diastase op zichzelf meestal geen ernstige medische aandoening is kan het ongemak veroorzaken, evenals cosmetische bezwaren. Voor sommige mensen kan het leiden tot functionele problemen, zoals lage rugpijn of een verminderde kernsterkte.