Klachten littekenbreuk

Een littekenbreuk, ook wel bekend als een hernia cictricalis, treedt op wanneer buikinhoud, zoals darmen of vetweefsel, door een zwakke plek of opening in de buikwand uitpuilt op de plaats van een eerdere chirurgische incisie. Dit type hernia kan variërende klachten en symptomen veroorzaken, en de ernst ervan kan variëren van mild tot ernstig. Hier zijn enkele van de mogelijke klachten en symptomen geassocieerd met een littekenbreuk:

Zichtbare zwelling of bobbel: Een van de meest voorkomende tekenen van een littekenbreuk is een zichtbare zwelling of bobbel op of nabij het chirurgische litteken. Deze uitstulping kan variëren in grootte en kan soms vanzelf verdwijnen of toenemen.

Pijn of ongemak: Patiënten met een littekenbreuk kunnen pijn of ongemak ervaren rond het littekengebied, vooral bij het tillen, persen, hoesten of tijdens lichamelijke activiteit.

Brandend gevoel: Sommige mensen beschrijven een brandend of trekkend gevoel in het gebied van de littekenbreuk.

Misselijkheid en braken: In ernstige gevallen kan een littekenbreuk leiden tot darmobstructie, wat kan resulteren in symptomen zoals misselijkheid, braken en een opgezette buik.

Veranderingen in de huidskleur: De huid boven de littekenbreuk kan verkleuren, rood worden of geïrriteerd raken.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle littekenbreuken symptomen veroorzaken, en sommige worden toevallig ontdekt tijdens een lichamelijk onderzoek of radiologisch onderzoek.